Malafide slotenmakers

De afgelopen periode zijn slotenmakers veelvuldig negatief in het nieuws gekomen. Je staat voor een gesloten deur en jouw sleutels liggen nog binnen of de sleutel breekt af in het slot. Je zoekt op internet naar een 24-uursspoedservice voor hulp. Er zijn malafide slotenmakers actief die misbruik maken van deze noodsituaties. Mensen worden geconfronteerd met torenhoge bedragen, slecht werk en intimidatie.

Wij geven jou graag een aantal tips om malafide slotenmakers te herkennen en vervelende situaties te voorkomen:

  • Er worden vaak geen duidelijke prijsindicaties via de telefoon gegeven door malafide slotenmakers. Bespreek vooraf de mogelijke kosten zoals voorrijkosten, noodtarief, avondtoeslag en materiaalkosten. Een betrouwbare slotenspecialist zal eerst in overleg gaan mochten de kosten hoger uitvallen.
  • Let ook op de auto en de kleding. Een malafide slotenmaker rijdt vaak in een auto zonder bedrijfslogo of met een buitenlands kenteken. Daarnaast wordt er zelden bedrijfskleding gedragen en brengen zij weinig gereedschap mee.
  • Controleer de factuur. Vaak wordt door een malafide slotenmaker gewerkt met een standaardfactuur die vooraf opgesteld is. Er worden vaak geen telefoonnummers vermeld. Ook vragen zij voor de werkzaamheden die zijn uitgevoerd, de factuur al te tekenen. Doe dit niet! Het kan echter wel zo zijn dat er gevraagd wordt om een vrijwaring te tekenen om de betreffende deur te laten openen.
  • Laat je niet misleiden door logo’s van slotenmerken op websites. Malafide slotenmakers nemen deze over zonder dat zij partners zijn van deze merken. 
  • Pas op voor bedrijven die werken als tussenpersoon met een landelijk netwerk van slotenmakers. Ze hebben niet altijd een 0900- of 0800-nummer, maar gebruiken ook regionale netnummers. Check of er adresgegevens op de site van de slotenmaker staan en kijk naar reviews.

Malafide slotenmakers