Meerpuntsluiting opmeten

Verschillende soorten

Iedere leverancier heeft een eigen visie op veiligheid en de constructie van een meerpuntsluiting.
Ieder deurtype en materiaal heeft ook een eigen keuring en certificering. Zo kan bij de ene deur een meerpuntsluiting 3 sterren zijn, en in de andere deur maar 2 sterren.

Omdat er zoveel soorten zijn hebben wij ook niet alles op voorraad en moeten we het bestellen bij de leverancier. Onze monteur kan de meerpuntsluiting opmeten en de gegevens noteren, maar soms is het sneller of makkelijker om dit in grote lijnen zelf te doen. Daarvoor hebben wij een opnameformulier samengesteld.

Hieronder staan twee afbeeldingen, de een is voor meerpuntsluitingen en de ander is voor een insteekslot. Het insteekslot is redelijk voorzichzelf sprekend, maar de meerpuntsluiting heeft misschien wat uitleg nodig.

  • Anti-paniek; Sommige sloten hebben een paniekfunctie. Dit houdt in wanneer de deurkruk naar benden wordt gedaan het slot ontgrendelt ondanks dat deze op slot zit. Niet te verwarren met een krukbediende meerpuntsluiting, een waarvoor de schoten op slot gaan door de kruk omhoog te bewegen. Anti-paniek kan door middel van een kruk, of een duwer (grote balk)
  • Merk; Deze staat vaak op de metalen voorplaat van het slot.
  • Voorplaat; Deze kan vlak zijn, in een U lopen en de breedte kan ook verschillen.
  • Boven- en ondersluiting; Er zijn meerdere manieren van schoten mogelijk. Dit kunnen haken, pennen, nokken of een combinatie hiervan zijn. In 1 slot kunnen meerdere haken, schoten en pennen zitten.
  • Cilinder- of krukbediend; als de deur op slot gedraaid dient te worden is dit cilinderbediend, sommige sloten gaan op slot door de kruk omhoog te bewegen en van slot door de kruk naar beneden te bewegen, dit zijn krukbediende sloten.